LEARNING RESULTS
The course is the basic introductory course in the concepts and fundamentals of nutrition science and the importance of nutrition in promoting health. The course material aims to introduce students to the basic concepts of nutrition, nutrients, physiology and metabolism. It also provides knowledge and skills and addresses introductory concepts on dietary patterns, the Mediterranean diet, current dietary guidelines and recommendations, strong dietary norms and health, new trends, nutritional assessment techniques and dietary intake records, the appreciation. of nutritional status, nutritional references in the life cycle, dietary principles.
Upon successful completion of the course, the student will be able to:
knows the basic and critical features of nutrition science and its role in health promotion
knows the tools and techniques of nutritional assessment, recording of nutritional intake and assessment of nutritional status and nutritional requirements in the life cycle
aware of current nutritional guidelines, recommendations and standards, nutrition and health claims and new nutrition trends
has the skill to apply age and gender guidelines
points out the modern nutritional dangers, to know the principles of the diet
GENERAL SKILLS
Search, analysis and synthesis of data and information, using the necessary technologies
Download
Autonomous work
Teamwork
Work in an interdisciplinary environment
COURSE CONTENT
Physiology of nutrition. Nutrients. Metabolism
Nutrition in the life cycle.
Dietary patterns. Mediterranean diet
Dietary guidelines and recommendations. Nutrition & health claims
Nutritional education and the consumer. Alcohol. Nutritional hazards
New food trends. Nutrition & Medicines. Nutritional supplements
Nutritional valuation. Assessment of nutritional status
Assessment of energy needs
Food recommendation. Food groups. Food and feed equivalents
Dietary Reference Values. Nutrition facts (labels)
Principles of diet. Diets. Analysis of dietary patterns
Measurement of dietary intake. Weight management
STUDENT EVALUATION
Written/Oral final exam (100%) including:
Multiple choice questions
Short development questions
RECOMMENDED BIBLIOGRAPHY
- Σφλώμος, Κ. 2011. Στοιχεία Διατροφής του Ανθρώπου (Τόμος ΙΙ). Εκδόσεις Σφλώμος
- Biesalski, HK & Grimm, P. 2008. Εγχειρίδιο Διατροφής. Broken Hill Publ. Η Ε.Π.Ε
- Mahan, LK & Escott-Stump, S. 2012. Krause’s Κλινική Διατροφή Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. Αθήνα
- Χανιώτης, Δ. 2014. Διατροφή και Υγεία. Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα
- EFSA. 2013. Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων Διαθέσιμο στο: http://www.efsa.europa.eu
- Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στην κλινική πράξη. 2012. Διατροφή, σωματική κινητικότητα, σωματικό βάρος. European Journal of Preventive Cardiology 19(4) 585-667.
- Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. 2008. Υγιεινή Διατροφή: Ένας οδηγός για τη Νέα Διατροφή. Εκδόσεις Υγείας του Χάρβαρντ
- Gibney, MJ, Vorster, HH, Kok, FJ 2007. Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου. Επιστ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα
- Chernoff, R. 2006. Γηριατρική Διατροφή. Jones & Bartlet Publ.
- Τριχοπούλου, Α. 2005. Παραδοσιακή Ελληνική διατροφή και παγκοσμιοποίηση. Διατροφικοί στόχοι. Ιατρική, 87:228-233.
- Συναινετική δήλωση από την American Heart Association. 2005. Διατροφικές Συστάσεις για Παιδιά και Εφήβου. Κυκλοφορία 112:2061-2075.
- Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας. 1999. Διατροφικές οδηγίες για ενήλικες στην Ελλάδα. Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 16(6):615-625.
Related scientific journals
- Το αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής
- Το βρετανικό περιοδικό διατροφής
- The Journal of nutrition
- Εφημερίδα της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας
- Περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής
- Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
- Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής
- Ευρωπαϊκή περιοδική κλινική διατροφή
- Κλινική Διατροφή
- Διατροφή & μεταβολισμός
- Περιοδικό Διατροφικής Εκπαίδευσης
- Περιοδικό Διατροφικής Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς
- Διατροφή για τη δημόσια υγεία
- Το περιοδικό διατροφής, υγείας και γήρανσης
- Διατροφή και υγεία
EUDOXUS
- Διατροφή και Υγεία, Χανιώτης Δημήτριος Λεπτομέρειες
- Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Ασθένειες, Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Βίβιαν Ντετοπούλου Λεπτομέρειες
- Εγχειρίδιο διατροφής, Biesalski Hans – Konrad,Grimm Peter Λεπτομέρειες