ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο φοιτητής τη λειτουργία των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα θα αναλυθούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν οι δομές και ο εξοπλισμός αυτών, όπως επίσης και οι μέθοδοι με τον οποίο διενεργείται ο Υγειονομικός Έλεγχος σε Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τις παραμέτρους που διερευνώνται και τα κριτήρια αξιολόγησής τους).
Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι σύγχρονοι φοιτητές την έννοια της υγιεινής των τροφίμων και των προϊόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες αλλά και στις ρυθμίσεις της Δημόσιας Υγείας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να:
- μπορεί να ασκεί Υγειονομικό Έλεγχο σε μια επιχείρηση Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και να αξιολογήσει την υγιεινολογική τους κατάσταση.
- ελέγχει την εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τους.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη και ομαδική εργασία
- Αναζήτηση, ανάλυση δεδομένων και λήψη αποφάσεων για το βαθμό εφαρμογής των κανόνων Ορθής Υγειονομικής Πρακτικής στην οργάνωση και λειτουργία των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και την υγιεινολογική κατάσταση των επιχειρήσεων αυτών
- Ικανότητα εκπαίδευσης του προσωπικού των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε θέματα Ορθής Υγειονομικής Πρακτικής με σκοπό τη προστασία της Δημόσιας Υγείας
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
- Σκοπός του Υγειονομικού Ελέγχου.
- Υγειονομικός Έλεγχος, Υγειονομικές Διατάξεις. Αδειοδότηση Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Άσκηση Υγειονομικού Ελέγχου. Αρμόδιοι φορείς για τη διενέργεια των Υγειονομικών Ελέγχων.
- Χαρακτηρισμός και κατάταξη Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (επιχειρήσεων τροφίμων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών).
- Ατομική Υγιεινή Προσωπική Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Όροι και προϋποθέσεις χώρων εγκατάστασης Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Υγιεινή Εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Ανίχνευση βλαπτικών παραγόντων.
- Αποθήκες τροφίμων.
- Έλεγχος συνθηκών συντήρησης, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων στις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Ορθή Υγειονομική Πρακτική των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Μεθοδολογία Υγειονομικού Ελέγχου.
- Αποτελέσματα και Αξιολόγηση Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
- Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων στα πλαίσια του Υγειονομικού Ελέγχου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Έλεγχος συντήρησης και διακίνησης τροφίμων. Έλεγχος Ιχνηλασιμότητας.
- Υγειονομικός Έλεγχος Επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και εφαρμογή Υγειονομικών Διατάξεων.
- Έλεγχος αποθηκών. Έλεγχος μικτών καταστημάτων.
- Έλεγχος βιομηχανιών τροφίμων και ποτών. Έλεγχος πολυκαταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Δημοτικές και Λαϊκές Αγορές. Έλεγχος πλανοδίων πωλητών τροφίμων και ποτών. Έλεγχος κινητών καντινών. Έλεγχος αυτομάτων μηχανημάτων -πωλητών τροφίμων και ποτών. Υγειονομικός Έλεγχος internet-cafe.
- Υγειονομικός Έλεγχος με χρήση check-list. Αποτελέσματα Υγειονομικού Ελέγχου. Αξιολόγηση Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
- Εκπαίδευση Προσωπικού Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η αξιολόγηση γίνεται στην Ελληνική γλώσσα
Θεωρητικό μέρος μαθήματος
- Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις κρίσης. Οι φοιτητές, όταν τους δίνονται τα θέματα, ενημερώνονται για τον τρόπο αξιολόγησης κάθε ομάδας θεμάτων, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους. Στην αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η πληρότητα της απάντησης, η σαφήνεια, ο βαθμός κριτικής σκέψης του σπουδαστή και η γλωσσική εργασία
- Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών (20%). Η συμμετοχή στην τελική αξιολόγηση, γίνεται γνωστή στο φοιτητή από την αρχή του εξαμήνου
Εργαστηριακό μέρος μαθήματος
Γραπτή τελική εξέταση (60%) που περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
- Ανάπτυξη θεμάτων
- Επίλυση ασκήσεων
- Ενδιάμεση εργαστηριακή εξέταση (40%)
Η συμμετοχή στην τελική αξιολόγηση, της τελικής γραπτής εξέτασης και των ενδιαμέσων αξιολογήσεων, γίνονται γνωστά στο φοιτητή από την αρχή του εξαμήνου.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΕΦΕΤ. Οδηγοί υγιεινής
- ΚΕΔΚΕ. Οδηγοί υγιεινής
- Καραουλάνης, Δ.Γ. 2005. Εργαστηριακές αναλύσεις και ποιοτικός έλεγχος στις βιομηχανίες τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Ακρίδα-Δεμερτζή, Κ. & Δεμερτζής, Π.Γ. 2003. Βιομηχανίες Τροφίμων. Ιωάννινα.
- Ζαμπετάκης, Ι., et al. 2011. Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Κυπαρισσίου, Π., Μαζαράκη, Σ., Παπακωνσταντίνου Μ. 2014. Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα. Τροφογνωσία-Εμπορευματογνωσία. Εκδόσεις Le Monde, Αθήνα
- Αρβανιτογιάννης, Ι.Σ., Βαρζάκας, Θ.Χ., Τζίφα, Κ. 2008. Έλεγχος Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Κουτής, Χ. 2003. Υγειονομική Νομοθεσία. Εκδόσεις ΕΛΛΗΝ
- Τσάκνης, Ι. & Γρηγοράκης, Κ. 2014. Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα
- Τσάκνης, Ι. 2009. Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα
- Heribert, K. 2013. Μικροβιολογία και Υγιεινή τροφίμων, Θεωρία και Πράξη. Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ, Αθήνα
- Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle P. 2012. Χημεία τροφίμων. Εκδόσεις Τζιόλα, Αθήνα
- Γαλανοπούλου, Κ., Ζαμπετάκης, Ι., Μαυρή, Μ., Σιαφάκα, Α. 2011. Διατροφή και Χημεία τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Γαΐτης, Φ. 2010. Μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα. Εκδόσεις ΕΤΑΤ (Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων, Υπουργείο Ανάπτυξης), Αθήνα
- Καραουλάνης, Δ.Γ. 2007. Τεχνολογία επεξεργασίας οπωροκηπευτικών. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Παπαδοπούλου, Χ. 2014. Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων-Μέθοδοι Μικροβιολογικής εξέτασης τροφίμων. 3η έκδοση. Εκδόσεις Κωσταράκη
- Μπαλατσούρας, Γ. 2006. Μικροβιολογία τροφίμων. Εκδόσεις Έμβρυο
- Montville, TJ, Matthews, KR 2010. Μικροβιολογία τροφίμων. Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ, Αθήνα
- Μπλούκας, Γ.Ι. 2004. Επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Μπλούκας, Γ.Ι. 2004. Συσκευασία τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Αρβανιτογιάννης. Σ.Ι.,Τζούρος, Ν. 2006. Το νέο πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Αρβανιτογιάννης, Σ.Ι., Σάνδρου, Δ., Κούρτης, Λ. 2001. Ασφάλεια τροφίμων (HACCP), Εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας και κρισίμων σημείων ελέγχου στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσσαλονίκη
- Αρβανιτογιάννης, Σ.Ι., Μποσνέα, Α.Λ. 2001. Στοιχεία τεχνολογίας, μεταποίησης και συσκευασίας τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Μπεζιρτζόγλου, Ε. 2010. Υγιεινή βιομηχανιών τροφίμων και φαρμάκων. Εκδόσεις Δίσιγμα.
- Ατζέμογλου Ν. nd Υγιεινή Κονσερβοποιείων. Hellas Can AE, Τμήμα Ερευνών (Εκδόσεις 1998, 1999, 2000)
- Μονάδα Διατροφής στη Δημόσια Υγεία και Διατροφικής Επιδημιολογίας http://www.nut.uoa.gr/greek
- Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης http://www.elot.gr/home.htm
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Journal of Food Safety
- Έλεγχος Τροφίμων
- Journal of Food Protection