Σκαναβή Κωνσταντίνα

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Καθηγήτρια
Πρόεδρος Τμήματος

Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας
Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, 

Βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης, Επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Διετέλεσε ως η Πρώτη Κοσμήτορας της νέο-Ιδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2019).

 Έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Θηλέων (Pierce College), είναι πτυχιούχος Μικροβιολογίας και Μετα-πτυχιακός Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας από το California State University of Long Beach, USA και Διδάκτορας Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Υγεία από το UCLA (University of California Los Angeles), USA. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Stevens Institute of Technology, Hoboken, NJ και του New York University, NY.

Τα πρώτα 14 χρόνια της πανεπιστημιακής της καριέρας κατείχε θέση Καθηγήτριας στο California State University of Los Angeles. Από το 2001-2019 διετέλεσε μέλος ΔΕΠ του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης. Από το 2019, ανήκει ως Μέλος ΔΕΠ, στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠαΔΑ.

Έχει πολυετές αυτοδύναμο διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Διδακτικής, Αγωγής, Εκπαίδευσης και Υγείας καθώς και στις Επιστήμες Υγείας και Δημόσιας Υγείας. Είναι Δ/ντρια των ΠΜΣ «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» και «Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Εκπαίδευση». Επίσης, την τρέχουσα περίοδο είναι επιστημονικά υπεύθυνη τεσσάρων προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, που υλοποιούνται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠαΔΑ, μεταξύ αυτών και μιας Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών. Έχει διδάξει σε πληθώρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων της χώρας και της Αμερικής. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών, μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.

Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και συμμετοχή ως τακτικό μέλος Ιδρυματικών Επιτροπών (ΚΕΔΙΒΙΜ, Επιτροπή Ισότητας, Επιτροπή Δημοσιεύσεων) και Επιτροπών φορέων (ΔΟΑΤΑΠ, ΙΚΥ) κ.α.  

Ασχολείται ερευνητικά με την περιβαλλοντική επικοινωνία, την προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τυπική, μη τυπική και άτυπη εφαρμογή. Έχει εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία με ενεργό συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς μελέτες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και consortia αλλά και επιστημονική ευθύνη χρηματοδοτούμενων ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200  ελληνικές και ξενόγλωσσες εργασίες, οι περισσότερες εκ των οποίων σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών που αποδελτιώνονται σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Η βάση Google Scholar κατέγραφε περισσότερες από 1236 βιβλιογραφικές αναφορές στο έργο της και δείκτες h-index 19 και i-10 index 34. Βάσει του Research Gate, οι εργασίες της έχουν διαβαστεί από περισσότερους από 125,000 αναγνώστες. Επίσης έχει κληθεί ως εισηγήτρια σε πολλά συνέδρια και έχει δώσει  εκατοντάδες διαλέξεις στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική (περισσότερες από 300).  

Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικής καινοτομίας, προστασίας περιβάλλοντος καθώς και ισότητας για τους ευάλωτους πολίτες.

Για αναλυτικά στοιχεία της ερευνητικής δραστηριότητας πατήστε εδώ.